Informația momentului pentru românii cu centrale de apartament, se interzic: țara importantă din Europa care a creat precedentul
De mai mulți ani, se vehiculează interzicerea centralelor pe gaze naturale. Au existat și niște proiecte clare în acest sens, dar cu termene de aplicare de cinci sau zece ani. Cea mai puternică economie din Europa vrea însă să încurajeze acum tranziția la energie verde, iar cei care visau la centrale termice de apartament sunt primii care vor avea de suferit.
Germania pare să fie prima țară importantă din Europa care a anunțat că, din 2024, va fi interzisă instalarea de sisteme noi de încălzire pe gaz și petrol, în scopul încurajării instalării de mecanisme bazate pe energie regenerabilă. Informația a fost confirmată de ministrul Economiei și Climei. ”De zece ani nu s-a făcut nimic”, a explicat ministrul Robert Habeck. Deși decizia vizează în acest punct doar viitoare instalații de încălzire, oficialul a insistat pe faptul că se dorește accelerarea planului de ”înlocuire a celor mai poluante sisteme de încălzire”, conform Le Figaro, citat de Rador.
Dispar centralele de apartament în Germania
Este important de reținut că această decizie anunțată de ministrul german este o schimbare față de planul inițial al guvernului condus de Olaf Scholz. Acesta convenise inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.
În mod previzibil, mulți oameni sunt dezamăgiți de această măsură, pentru că ar avea consecințe economice și sociale dezastruoase, după cum a insistat liderul partidului și ministrul de Finanțe, Christian Lindner. Situația de acum reprezintă doar cea mai recentă sursă de conflict între partenerii coaliției de guvernare din Germania, condusă de social-democrați. Ca referință, liberalii și ecologiștii sunt cei care își manifestă de obicei opoziția față de politica de transport și chestiunile de ajutoare sociale.
Pe de altă parte, ministrul Robert Habeck a insistat pe faptul că noua inițiativă va veni la pachet cu ajutoare de miliarde de euro pentru cei care vor îmbrățișa trecerea la energie verde. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el. Oficialul a conștientizat și faptul că cererea tot mai mare de pompe de căldură ar putea reprezenta o problemă pentru producători, iar aceea este o provocare.